Succesvol solliciteren zit ’m in de details

Geschreven op in de categorie tips

Solliciteren, niemand lijkt het graag te doen. Het is natuurlijk geen eenvoudige klus, en als je het goed wil doen, vormt het een volwaardige dagtaak. Net zoals in een gewone job verloopt het solliciteren de ene dag beter dan de andere. Belangrijk is om nooit de moed op te geven. Heb je een slechte dag, solliciteer dan die dag niet. Zo vlieg je er de volgende dag opnieuw met een fris hoofd en volle goesting in.

Succesvol solliciteren zit ’m in de details

Tijdens sollicitatietrainingen bij ‘Op-stap naar werk’* leren we je als kandidaat alle basics waarmee je jouw vaardigheden en talenten echt kan verbeteren. Zo helpen we je bij de opmaak van een originele cv en motivatiebrief, het vinden van de beste jobkanalen en het oefenen van een gemotiveerd sollicitatiegesprek, … Eenmaal je alles onder de knie hebt, zoomen we in op de details. Voor sommigen lijken die misschien overbodig, nochtans kunnen ze wel degelijk een verschil maken. Zo krijg jij de volgende keer misschien wel dat verlossende telefoontje of je eerste gesprek te pakken.

Hieronder vind je 7 tips & tricks waar je misschien niet altijd aan denkt, maar die wel belangrijk zijn:

1. Jouw cv is je visitekaartje

Zorg dat je cv je persoonlijkheid toont en dat je er echt trots op kan zijn. Weet je dat een recruiter gemiddeld slechts 7 seconden naar je cv kijkt? Maak je cv zo op dat een werkgever in één oogopslag een indruk krijgt van wie je bent en welke meerwaarde je biedt.

2. Ga voor een onderscheidend cv

Ga niet voor een traditioneel cv met een standaard lay-out of lettertype, want op die manier onderscheid je je niet van andere cv’s. Kies voor een strakke lay-out met een duidelijke, visuele hiërarchie. Giet je informatie niet in ellenlange teksten maar in leesbare lijstjes.

3. Verzorg je e-reputatie

Zeven op de tien werkgevers controleren je online profiel zoals Facebook of LinkedIn. Het beeld dat je krijgt door je online aanwezigheid -of je e-reputatie- staat dus op het spel. Als je werk zoekt, zorg je best voor een zo positief mogelijke e-reputatie. Google jezelf eens en maak een stand van zaken op: wat is goed, wat is minder goed? Doe dit eerst en verwijder je oude Netlogprofiel of gênante foto’s. Plaats ook een recente, professionele profielfoto op Facebook en LinkedIn. Uit onderzoek blijkt dat kandidaten met goede profielfoto’s 21% meer positieve reacties kregen dan anderen. Zeker de moeite waard!

4. Gebruik een professioneel e-mailadres

E-mailadressen zien er soms heel grappig uit: teddybeertje123@hotmail.com, racecar_lover@yahoo.com… Misschien leuk als je studeert, maar niet als je solliciteert. Wat meer is, werkgevers negeren 80% van de mails afkomstig van onprofessionele adressen.

5. Verstuur je cv op het juiste moment

Je cv op een dinsdag in de late ochtend, rond 11 uur, of in de late namiddag, rond 16u versturen, werkt het best. Die momenten zijn geschikt omdat de persoon die aanwerft dan niet in de rush van maandag of van voor het weekend zit.
Het lijkt opnieuw een detail maar uit onderzoek blijken deze twee de beste momenten. Ze zijn geschikt omdat rekruteerders dan niet in de rush van de maandag of van het weekend zitten. Verstuur je cv nooit op vrijdag(avond), anders raakt je cv bedolven onder de mails van het weekend.

6. Geef je cv een correcte naam

Gebruik Cv_Jan_Janssens_Projectmanager_Bedrijf en niet Cv_versie5_Nederlands. Vermijd ook dat rekruteerders je lay-out niet correct zien, en zet je document altijd om naar een PDF.

7. Gebruik een professionele boodschap op je antwoordapparaat

Een grappige boodschap op je antwoordapparaat is leuk voor je vrienden, maar werkgevers denken daar anders over. Ben je op zoek naar een job, spreek dan een neutrale, professionele boodschap in. Maak een korte boodschap en vermeld duidelijk je naam en voornaam.

Maak dus iets moois van je cv en je sollicitatie. En let ook af en toe zeker op de details, ze zijn belangrijker dan je denkt. Veel succes bij het solliciteren!

* Op-stap naar werk is een team van jobcoaches binnen t-groep (www.opstapnaarwerk.be)

Deel dit artikel

Lees meer op onze website over , , , , , , , .